سرانجام نامه های دانشجویی با تغییر پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تقاضامحور می شوند ، صنعت ایران از علم دنیا عقب است
به گزارش وبلاگ دخترانه ها، استاد دانشگاه شریف گفت: تقاضا محورشدن سرانجام نامه ها و رساله های دانشجویی زمانی در سطح گسترده انجام خواهد شد که بحث پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تغییر یابد.
سعید سهراب پور استاد دانشگاه شریف در مصاحبه با خبرنگار دانشگاه وبلاگ دخترانه ها، درباره مسئله تقاضامحور بودن انتها نامه ها و رساله های دانشجویی گفت: رشته بنده مهندسی است؛ به همین منظور می توانم در مورد رشته های مهندسی اظهار نظر کنم، صنعت در گذشته خیلی کم به سمت دانشگاه می آمد، زیرا به راحتی محصولات مورد نیاز خود را از خارج کشور به دست می آورد، خوشبختانه به خاطر تحریم، صنعت چاره ای ندارد به جز این که به سمت دانشگاه بیاید و از توانمندی های آن استفاده کند.
وی ادامه داد: اکنون میزان رشد رجوع صنعت به دانشگاه با گذشته اصلا قابل مقایسه نیست و ما این موضوع را به فال نیک می گیریم در گذشته صنعت به راحتی به واردات کالا و محصولات مورد نیاز خود می پرداخت؛ اما اکنون از سر ناچاری به سمت دانشگاه آمده اند که خوشبختانه پاسخ نیز گرفته اند؛ به طوری که درحال حاضر بسیاری از مسائل صنعتی توسط دانشگاه ها رفع می شود.
استاد دانشگاه شریف اظهار کرد: در مسائل اجتماعی نیز موسسات به سراغ دانشگاه ها می آیند و اساتید دانشگاهی با پروژه به مطالعه مسائل آن ها می پردازند؛ اما این موضوع باید افزایش یابد. بنده معتقد هستم دانشگاه خوب دانشگاهی است که نیرو درجه یک تربیت کند و به کار تحقیقاتی بپردازد و در مرحله سوم مسائل کشور را حل نماید؛ البته این موضوع نیازمند مراجعه به آن است.
سهراب پور اضافه کرد: در خارج از کشور شرکت های صنعتی بزرگ در جلسات دفاع دانشجویان فوق لیسانس و دکتری شرکت می کنند تا اگر مسئله دانشجویان مشکل آن ها بود به سرعت آن دانشجو را در صنعت خود داخل کنند؛ اما این موضوع در ایران بسیار کم است. البته اکنون تا حدودی افزایش یافته است؛ نمونه شاخص آن را شما می توانید در مسائل نظامی که از بعد انقلاب اسلامی در تحریم آن قرار گرفته ایم، مشاهده کنید، البته در ابتدا شک داشتند که دانشگاه می تواند مسائل آن ها را حل نماید، اما کم کم متوجه شدند که دانشگاه به مسائل آن ها پاسخ می دهد؛ بنابراین مشتری دائم دانشگاه ها شدند.
وی ادامه داد: در گذشته تنها دانشگاه ها به رفع مسائل می پرداختند؛ اما اکنون محصولات دانشگاه ها همچون شرکت های دانش بنیان نیز اضافه کرده شده اند. اگر این مورد در خودرو نیز انجام شده بود که بنده همیشه درباره آن گله داشته ام و این صنعت نیز به سمت دانشگاه آمده بود اکنون وضع آن اینگونه نبود.
کیفیت انتها نامه ها با افزایش دانشگاه ها کاهش یافت
وی درباره آخرین آمار اعلام شده از سوی مشاور وزیر علوم در مورد تعداد انتها نامه های تقاضامحور در 9 ماه اول سال 99 که تنها 1.89 درصد بوده است، گفت: بررسی تقاضامحور بودن انتها نامه های دانشجویی بهتر است با تفکیک دانشگاه ها انجام شود؛ به طوری که مشخص شود هر دانشگاه در سال چند انتها نامه کاربردی ارائه کرده است. در این خصوص دانشگاه های دولتی از دانشگاه های غیر دولتی باید تفکیک شوند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: از زمانی که تعداد دانشگاه ها به صورت بی رویه افزایش یافت و شهر های کوچک به تاسیس دانشگاه و پذیرش دانشجوی مقطع تحصیلات تکمیلی اهتمام ورزیدند، کیفیت کاهش یافت، زیرا انتها نامه های دانشجویی تنها برای دریافت مدرک دانشگاهی ارائه می شدند و بسیاری از افراد اصلا به فکر اینکه بخواهند مسئله ای را در جامعه حل کنند، نبودند. به همین منظور است که می گویم باید مشخص شود در این درصد اعلام شده دانشگاه های معتبر به چه میزان تاثیر داشته اند و به چه میزان مربوط به تمام دانشگاه ها می شود. وزارت علوم اکنون قصد ساماندهی در تعداد این دانشگاه ها را دارد که اگر عملیاتی شود بسیار خوب است.
سهراب پور شرح داد: اکنون دانشگاه های بزرگ به این سمت حرکت کرده اند تا انتها نامه های خود را تقاضامحور کنند، از طرفی رابطه صنعت نیز با دانشگاه نسبت به گذشته بهتر شده است و تقاضا از سمت آن ها نیز وجود دارد. آمار اعلام شده را به نظر بنده باید با سال های گذشته مقایسه کرد تا متوجه رشد آن شد.
ضرورت تغییر پذیرش دانشجو در مقطع دکتری
این استاد دانشگاه گفت: تقاضا محورشدن انتها نامه ها زمانی در سطح گسترده انجام خواهد شد که بحث پذیرش دانشجو در مقطع دکتری تغییر یابد. اکنون این پذیرش از طریق آزمون دکتری انجام می شود و از طریق آن دانشجو به دانشگاه راه پیدا می کند؛ در صورتی که در کشور های دیگر استاد دانشگاه دانشجوی خود را انتخاب می کند، زیرا او می خواهد با آن دانشجو به فعالیت پژوهشی بپردازد. در ایران نیز این موضوع مورد توجه واقع شده است و امیداوریم نحوه پذیرش دانشجو در این مقطع تغییر یابد تا درصد رساله و انتها نامه های دانشجویی تقاضا محور افزایش یابد.
صنعت ایران به مقدار زیادی از علم جهان عقب است
وی شرح داد: یک دانشگاه خوب در حوزه پژوهشی دو وظیفه دارد؛ یکی از آن ها این است که در مرز های دانش حرکت کند و یکی دیگر از وظایف آن رفع مسائل و مسائل کشور است؛ بنابراین هم چاپ مقالات در مجلات بین المللی و هم بررسی مسائل جامعه، اهمیت دارد. یک دانشگاه نمی تواند بگویید که من می خواهم فقط یکی از این دو موارد را داشته باشم، زیرا اگر به چاپ مقالات بین المللی نپردازد از قافله علمی جهان عقب خواهند ماند. در داخل کشور نیز صنعت به مقدار زیادی از علم جهان عقب است؛ به طوری که اگر با دانشگاه مقایسه شود، خواهید دید که دانشگاه بسیار جلوتر است. در صورتی که در خارج از کشور اینگونه نیست و صنعت با دانشگاه برابری می کند، به طوری که اگر یک پژوهشی از دانشگاه بیرون آید به سرعت در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. این درحالی است که در ایران ما با این موضوع روبرو نیستیم.
منبع: خبرگزاری دانشجو